Tuesday, May 10, 2011

sanggup weh.

demi entry ni aku sanggup weh tak makan tengah hari. makan epok2 je sebab nak buat post ni. intenet kene blok kan.time rehat je leh guna, sian zigot aku, mesti dia lapar kan :( 
well untuk blog ni aku SANGGUP WEH.
untuk beberapa hari ni aku harap korang tak lah muntah membaca entry aku ye sebab aku akan ceritakan je apa yang aku nampak / terjadi ke atas suami aku untuk beberapa harini.
beberapa hari lepas aku ceritakan tentang suami yang kerap muntah2 kan..
ok, lepas muntah2 tu tekak die luka, dan dia sakit tekak secara tak langsung.
hari Sabtu tu aku bawak suami gi kinik kat Nilai (sebab aku bli belanja sekali kat Tesco ) lepas aku terangkan simptom2 suami doktor terus cakap, " ni siapa yang mengandung ni??" aku pon jawab " saya doktor, tapi suami yang teruk kena alahan " 
lepas tu doktor pon bagi lah penerangan sikit, penyakit alahan mengandung ni memang tak leh dinafikan semua orang pon akan rasa cuma...sama ada dia rasa sendiri atau suami dia yang tolong rasakan. cam kes aku ni, suami yang tolong rasa, so besarlah hikmahnyer disebalik kejadian ni..
doktor kata, memang tiada penemuan santifik yang boleh dispesifik kan dengan kejadian ni, aku rasa aku pon takde lah kuasa bluetooth kan, cane lak aku yang ada isi suami aku yang terasa alahannya..hehehehe...
so kesimpulan yang boleh dibuat, tade lah ubat yang memang dicipta untuk alahan ni melainkan makan ubat yang biasa doktor bagi bila kita muntah, makan ubat tahan muntah, bila pening makan paracetamol, cam tu je lah...
sian suami..aku balik dari klinik tu die terus telentang depan tv sambil bukak kipas..
tak lama lepas tu die mengerekot cam udang, aku tanya sejuk ke ,die kata sejuk sangat. aku pon amikkan selimut, amikkan ubat yang doktor bagi suh die makan..then die lelapkan mata..
petang tu aku pegang pale die masih lagi panas..aku kejut suami untuk mandi, die nak mandi, lepas makan malam, aku bagi lagi ubat and die tidur lagi..
aku pakaikan koolfever kat kepala die..comel je suami tido dengan kepala ada pelekat ni. hehehe...then aku pon berjalan ke rumah Midah..ehem. jiran kan...sekali sekala kene lah jengah..nk gi umah wani dah malam, so takut nak balik nanti. pegilah umah midah :) dekat sikit atas umah je :)
balik dari jenjalan tu aku pegang lagi kepala suami masih panas..tak kebah juga. :(
aku dah mula risau..then malam tu sepanjang malam aku tido asyik terjaga je. terjaga je aku cek dahi suami,panas je..aku gantikan koolfever..aku kejut suh bangun makan ubat and minum air banyak2...
semalam (isnin) aku kejut kan suami, tapi suami tak mau bangun die kata kepala die sakit lagi..aku pegang dahi die, masih tak kebah..aku dah risau.lepas solat subuh, aku duduk temenung...tiba2 teringat...
suami aku penah cakap, die tak rela tengok aku yang sakit, die kata nanti aku tak lalu makan..makin kurus aku jadinye.  aku jawab masa tu, aku lagi tak rela kalau die sakit, nanti tade sape nak drive kan kete gi keje...hahahaha..tanpa rasa bersalah aku jawab cam tu kan..
kau tengok skang! ape dah jadi??? 
sebab die tak sanggup aku tak lalu makan, die SANGGUP WEH  tanggung rasa mual , loya, pening, demam demi kerana aku.. aku yang tak leh tido malam, kejap2 sedar pegang dahi dia, kejap2 bangun cari kan ubat untuk dia..
aku rasa sedih..sedih sangat...kesiannyer suami aku..aku tengok die perit je nak telan bubur, nk minum air aku rasa nak menitik air mata..tapi aku tak nangis depan die, aku curi2 duduk kat bilik belakang (bilik solat) and aku nangis sepuasnya dalam bilik tu. 
andai ini dugaanNya kepada aku and suami aku redha..aku pasrah ketentuanNya..
aku terima dengan hati terbuka rezeki ni, andai ni penentu keikhlasan kami menerima rezekiMu ya Allah..kami redha..

and hari ni pon suami masih tak leh gi keje..kepala masih pening..ubat doktor bagi tu bagi kesan sikit je..pening and mual tu tetap tak leh ilang ....
aku keje pon hati tak senang, sebab ingatkan suami je kat umah..sape lah yang bagi dia makan tengah hari ni, mesti die lapar sorang2...
adala makanan aku dh sediakan tapi aku tak biasa biar kan suami makan sorang2..selalunya aku teman dia makan walaumacam mana cara sekalipun, aku mesti duduk teman dia makan....

kalaulah rasa ini boleh dibahagi dua, dan kita sama2 rasa kannya, saya sanggup bang!

5 comments :

Hustler said...

Pergh!!! Menusuk... jaga abg mee elok2 okeh?? nnti ada masa aku pi jenguk korang....

norzie said...

weh. sedey weh. aku doakan korang berdua cepat sembuh ea. kalu ko perlukan pape pertolongan jgn segan dtg uma aku atau tepun aku. ko bg la no tepun ko weh. bley aku dtg melawat.

norzie said...

weh. sedey weh. aku doakan korang berdua cepat sembuh ea. kalu ko perlukan pape pertolongan jgn segan dtg uma aku atau tepun aku. ko bg la no tepun ko weh. bley aku dtg melawat.

alin said...

sy lak yg emo bila baca entry ni =.='

degiltapicomel said...

sweet la korang...hik3....aku pun nk gitu la, nk hubby aku rase segala susah payah aku ni..tp msti die xnk...hu3

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.