Wednesday, June 8, 2011

I Am 2 Months Already! :)

pejam celik pejam celik 2 bulan dah aku pregnant. walaupun usia kandungan masih di bawah trimester pertama tapi aku excited sangat nak tunggu perkembangan demi perkembangan kandungan aku.   everyday before aku tido aku selalu cakap2 dengan anak aku. hehehe...borak2 lah kononnya. tak banyaklah yang aku cakapkan. selalunya aku akan usap perut aku and baca beberapa ayat Quran yang menjadi amalan ibu mengandung untuk melindungi kandungan dari gangguan jin dan syaitan. lepas baca ayat tu aku aku akan cakap " jadilah anak yang soleh / solehah sayang ye " then aku pon tido lah kan. 

sejak2 kandungan makin membesar ni, keadaan aku makin  pelik. selain dari simptom2 biasa ibu mengandung, terdapat juga lah 1 ,2 perkara pelik yang aku rasa sebelum ni aku tak pernah buat. 

simptom2 aku biaselah kan, muntah...pening...sakit pinggang...standardlah kan.
kadang2 tu macam nak give up. tapi bila fikir, aku sedang kandungkan amanat Tuhan, umat Islam yang kesekian kalinya, aku kuatkan semangat hadapi dugaan demi dugaan yang mendatang.

tipulah kalau korang leh betahan dengan steady tanpa rasa macam nak putus asa, bagi yang pernah pregnant memang ini lah dugaannya. bagi yg tak penah pregnant, dis is a lesson to you. lesson ok. lepasni jangan kuang aja dengan mak korang. keh keh keh keh...

sekarang ni aku tak boleh bau orang menumis, menggoreng, tanak nasi, dan seangkatan lah dengannyer. aku rasa tekak aku kembang semacam je  kalau bau. rasa nak muntah.
susu pon aku dah tak nak minum. dulu awal 3 minggu boleh minum lagi. tapi lately bau susu sudah cukup menjelakkan. rasa nak muntah. tapi aku akan cuba minum juga. kuatkan semangat babe.

makan nasi pon cam tu gak, kalau nak makan sangat baru aku makan. kalau ikut tekak biasa, memang tak lalu lah kau nak jamah nasi tu. tapi semalam tah ape lah yang buat aku rasa nak makan nasi dengan telur dadar. malam tadi suami gorengkan telur dan masakkan nasi serta sadin. :) aku lahap macam orang kebuluran. sungguh pelik. aku rasa sedapnyer lauk tu nauzubillah...sadap sangat.

nowadays, seluar aku banyak yang dah ketat. dlu  kalau malam aku suka pakai seluar tido dengan baju thirt buruk2 buat tido. haha...aku suka sangat macam tu. tapi sekarang bukan baju aku yang aku pakai, tapi baju suami and seluar suami. terpinga2 suami aku tengok aku pakai suar pendek die. hahaha...padan muka kau gemok! dia punya seluar hawai tu aku sarong  tanpa rasa bersalah. sdahnyer suami pakai seluar pendek tanpa baju lah untuk tido malam. sebab baju thirt dia yang dia selalu buat tido aku dah pakai. lepas tu aku tak bagi dia pakai baju tshirt dia takot nanti tak cukup seminggu aku nak pakai. hahaha...pemalas basuh baju aku ni. :) 

aku cepat tido sekarang ni. kalau korang tepon aku time kul 10 tu insyaAllah lah aku dah tido. ari tu kawan aku dari Penang call, mujur aku tak lelap lagi. aku dapatlah borak dengan dia dengan kadar seminit dua kan :)
suami pon tak bagi aku tido lewat, kul 10 tu lampu sume dah mati. tibi pon dah goOdbye lah . kena tido. suami akan teman aku tido sampai aku dah lelap. nanti dia bangun tengok tv or bola :) kalau aku sedar tetengah malam suami tade kat sebelah aku dah tak heran. mesti die ada kat luar tengok tv. suara tv tahap cakap dalam kelambu kan. tak nak bagi aku sedar. 

kadar kemalasan aku skang memang melampau lah. malas. semua malas. padahal dulu, kalau aku cuti ujung minggu dari depan sampai belakag aku mop umah aku, sapu kipas, lap tingkap , lap tv, susun baju dalam almari... mcam2 lagi lah. tapi skang, kalau korang datang or tiba2 rasa nak jenguk aku kat umah, janganlah teperanjat, umah aku bersepah2...hahaha..suami lah yang kena kemas. tapi dia pon manusia biasa, penat keje kan, jadi dia kadang2 telepas pandang juga mana yang bertabur kat lantai tu :) sekali lagi terharu dengan suami dan keikhlasan die :) 

aku harap semua ni cepatlah berakhir, aku dah tak larat makan kat luar hari2, buat sepah kat umah , ..aku nak kemas umah aku, nak masak untuk suami aku, aku nak masak ketam masak lemak kegemaran dia ...kawan2 doakanlah cepat berakhir allergy / morning sickness aku ni :) 
masa teman odah outdoOr :)
ni aku baru amik beberapa minit yg lepas :) pucat kan?? abaikan.
k lah. bye dear. :)

8 comments :

eda_ej said...

baru 2 bulan ek.. kalau anak 1st memang xcited.. rase nak beli baju sume awal2.. hehehe.. pape pon tahniah.. =D

Miss Tasantek said...

kak Eja : kecik lagi :) hehehe....betul tu kak :) mane tau ni....eksaitede abis.

mimie said...

Biasalah tu org ngandung kdg2 xleh dijngka peelnya....yg ada suka cium baju somi blek keje yg hamprak masam brpeluh2, ada yg x ska bau somi( tensen lah laki dia) tdo pon kene jauh2..seblah akk ngandungkan adib/adam xder benda2 pelik..cume mmg bab mabuk2 muntah..cik somi pulun..sampai 9 bln...yg len2 biasa2..yg ketara akk kalo kata nk mkn kedai A, kene g c tu..wpon kdai B ada jual benda yg sma..xsuke umah sepah...dan paling hepi kalo somi balek keje bwk jajan wpon gegula sebiji..(LEh majuk ni lau x dpt)..
Take care Sya...Doa yg baik2 dan jgn cepat sgt sensitif x tentu pasal..nnt ank ngikut...

Madihah said...

sha2...... ngeee..... hmmm tu la ko mamam tau..... mkn buah ke letak garam sket... belimbing besi 2 mkn..... x pon mkn bubur ayam.....

norzie said...

nk kite hupload gamba peyut kamu yg kacak tu x? HEHE.

Miss Tasantek said...

zila..jangan...nanti orang muntah tengok weh. hahahaha....

norzie said...

nnt 3 bulan dtg uma aku lagi. kite menembak lagi ea. HEHE

Miss Tasantek said...

zila...aku malu.tapi kalau kau dah offer..erm..insya allah...datang punye ;)

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.