Wednesday, June 22, 2011

please -ve thinking. go away!

pagi tadi aku gi KK Presint 3, nak buat buku merah :) sebab kandungan aku sudah masuk 12 minggu secara rasminye :) heheh... di entry yang lepas aku ada tulis aku baru 2 months sebab aku malas nak kire by week kan. keh keh keh..malas sangat. ape pon tak boleh.

so pagi tadi aku dan suami menjejakilah KK yang didakwa oleh Boss aku ada di Presint 3, dah tepusing2 tu baru jumpa KK tu. :) dekat je dengan ofis kami di WP Putrajaya. sampai sane biaselah kan, amik no, then sign up buku merah tu. 
ini ialah pengalaman pertama aku berada di klinik ibu dan anak (klinik kerajaan) sebelum ni aku tak penah datang pon klinik ni. aku tau kewujudannya tapi tak begitu amik tau. lepas isi buku merah tu, nurse tu interview sikit tentang tarikh nikah and tarikh last aku period. aku bagitau tarikh aku last period ialah pada 19.3.2011 dan aku nikah pada 19.3.2011. Dia senyum2 sambil kira due date aku +,-,+,- nurse tu tulis kat buku merah due date aku 16.12.2011.

lepas interview tu kena tunggu check up , nombor memang betabur weh. aku punyer turn 3030, tapi nombor 3031 masuk dulu dalam bilik check up tu, hahaha....aku punye gelabah aku ingat nombor aku dah telepas, cish. rupanya lepas nombor 3031 tu baru nombor aku dipanggil masuk bilik yg sama. masuk2 je kene ambik darah. well as a preggy woman yang begitu hensem aku tak tengok pon jarum tu disuntik kat tangan aku. sebab aku memang penakut jarum. sangat takut. aku cuma rasa sakit je mase die tarik. actually before this aku check up kat private , memang aku ada buat blood test ni. tapi siyes sakitnyer tadelah sesakit kat KK ni. lebam biru tangan aku jadinye. pada yang takut jarum macam aku, selamat mencuba :) ngeh2..

denyut2 ni. hahaha...


lepas ambik darah gi kencing. tadah dalam botol :) ini aku dah biase dah. kat private pon die bagi cam ni. aku dah terror ar tade lah cecer kat tepi botol :) weee..belagak ni. :) 

then tunggu lagi, untuk check up seterusnya ....

check up seterusnya di bilik yang berlainan pulak, dlm ni ada 2 nurse, aku panggil kak misi je :) aku peduli ape. dia check berat aku, aku underweight pulak. kene makan untuk tambah berat badan. then die cek lah BP aku. semua normal. lepas tu cek breast. adoi sakit breast aku di picit2. argh~~~ husband aku pon tak berani touch weh. kehkehkehkeh...then die tekan2 perut aku rasa nak muntah. lepas tu die kire balik due date aku dia tukar jadi 26.12.2011 kat buku merah tu. then aku disuruh  keluar dan tunggu untuk masuk bilik doktor pulak. kak misi bagi ubat banyak. kene makan! mesti abiskan!
ubat lagi! lagi dan lagi


tunggu lagi...

masuk jumpe doktor , doktor perempuan. baiklah. standard lah kan doktor. garang2 kang kene complaint. :) die tanya alahan2 aku, standard ar aku citer kan alahan2 aku, then die nk scan tengok baby aku :) weee..aku suke part ni. aku suke!!!
tengok baby aku tepusing2. wuish..aku tekejut sebab last time scan bentuk die macam anak dinosour tu..kecik je...tadi pagi scan tengok die dah ada kepala, kaki and tangan...comel je..hahaha..rasa terharu. sorry pic scan tu lekat kat buku pink tu. so tak pat nak amik pic die. nanti aku aplod lah. 
tapi doktor tak dapat nak layan soalan2 aku maklumlah client ramai weh. betimbun2 buku kat atas meja die. 

semua urusan tu selesai pada jam 11.45 pagi :) 
sampai ofis dah tengah hari. terus lunch sebab aku tak makan lagi dari pagi. so dangerous for my baby. kesian die tak breakfast pagi ni. just mama dia minum air kosong je. kasihan anak mama.

sebenarnya pagi tadi aku melangkah ke KK ni dengan 1001 persoalan. macam2 aku fikir. then balik ke ofis suami tengok aku diam je. suami ingatkan aku diam sebab tangan aku sengal2 kan. then suami cakap,
"sayang, kalau rasa nak teruskan check up kat private, cakap je. abang tak kisah :) " 
aku terus senyum.

nah pic tebaru aku. rashes di muka. :) taniah lah tasa ;)

8 comments :

♥Saranghae Honey♥ LG said...

SWEET NYE.!!

KisahNutty said...

wah.. best la dpt tgk baby skit2.. btw, due date bulan 12.. nti kenduri mamat xleh dtg la.. sbb tgh pantang kan.. :P

~najwa~ said...

saya tak bekerja di putrajaya & saya bukan dr yg garang..hahah.




.....saya tunggu appointment utk pregnancy check up di private lebih krg 2 jam baru dpt tgk Dr. kat sini, private lebih ramai org ;)

nurawanees said...

sonoknyer jd peggy woman..hehe,

NUR FASEHA BINTI IBRAHIM said...

Tasa...aku baru je keluar daripada hospital...empat hari aku kat sana..badan kering dan kurang air..aku sekarang dah 13 minggu @ 3bulan+ lah..aku punye mabuk sampai tahap cipan beb...semua yang sumbat kat mulut keluar balik...aku punye 1st day last period 19.03.2011...and doktor dah kira due date aku 26.12.2011..

Madihah said...

wow... sha.... tahniah3.... take care tau cyang :) rashes 2 perkara biasa 4 preggy women... coz hormone unstable... :)

syafiqakarim said...

akak,rasa nya elok pergi kk dr
private. private layanan pes
class, tp pelisss jgn pegi
kalau rs nak selamat ;) hee

besabo je la.haha.eh,congrates
eh.xlama lagi mkin besa la perutt

mimie said...

kalo mmpu xper...tp sesetgah kes rujuk semula kat klinik kjaan....lgpun beranak hosp kejaan murah jer bg staf gomen...Ko leh dpt bilik 1st class pon sbb somi ko pgawai kump A....
Apapun sume dugaan tu kan menguji kesabaran....biaalah..org ngadung +beranak mmg pahalanya besa...xkan nk bg free2...tentu di uji jugak....take care yer....

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.