Tuesday, September 13, 2011

bila perut dah makin besar ni..

ya allah..baru sudah solat zuhur. now dah pukul 3.30 petang.  biaselah ..bila perut dah makin besar..nak bergerak tu lambat sikit. bukan ape, kalau bangun dari duduk cecepat rasa nak tombang lak. cam tak kuat je kaki nak tampung berat aku. hahaha..tak berat mane pon tapi aku tak penah berada di tahap berat macam aku berat skang. dari zaman anak dara lagi, kalau aku dah boleh cecah 40kg tu memang heaven lah...tahap aku nak menari2 riang macam princess je aku rasa.

ramai yang tegur aku kenapa masih pakai baju kurung even perut dah ketara besarnya..jawapannya ialah, aku selesa. ada baju preggy suami belikan masa nak raya ari tu, tak pakai lagi. aku tak suka plak nak pakai baju tu gi keje..sebab..aku rasa gi keje aku selesa pakai baju kurung. pergerakan aku pon tak lah terbatas sangat. pakai baju maxi tu aku rasa cam rimas je...kena pakai kain dalam pulak.. zaman aku skolah dlu pon kain dalam aku tak pakai..hahaha...

bila perut dah makin besar ni...cabarannya bila nak tido..rasa mengiring salah, telentang salah, takkan nak tido duduk plak kan..haha..rasa senak je perut..tiap2 malam aku suruh suami urut2 belakang aku, minta dia doakan aku selamat sejahtera, kadang2 suami sampai telelap2 urut2 belakang aku. aku plak tak tido2 lagi..kesian syg..mesti die ngantok sangat tu..

bila perut dah makin besar ni, nak solat pon susah..nak rukuk rasa ada benda yang menyengkang perut dan ulu hati. kadang2 tu rukuk sikit je..cepat2 iktidal..tak tahan..rasa keras je kat ulu hati.  sujud pon cenggitu..dlu sujud sopan je kaki tekatup..skang sujud kaki tebukak luas..kalu tidak..tak boleh nak sujud....

bila perut dah makin besar ni, baju pon dah banyak tak muat..kena beli baju baru. baby pon kena cari baju baru juga..so sama2 kena berbaju baru...jangan kata baju, bra and panties pon kena tukar...hehehe...towel pon dah tak muat nak lilit kat badan. 

bila perut dah makin besar ni, mudah sangat rasa penat.. buat keje sikit penat. baru lipat kain dah penat. kadang2 nak menyapu pon dah tak larat. bukan malas tapi memang tak larat.. sekejap je nafas jadi laju..and rasa cam dada penuh je. sesak nafas lah senang kata.

apa2 pon cabarannya..aku redha. ini lah pahit manis mengandungkan anak sendiri kan..patotlah mak aku kalau marah anak2 die kadang2 sampai cakap cenggini "anak...anak..." dengan nada penuh kesal. skang aku baru tau..susah rupanya..bukan seindah seperti yang korang tengok dalam tibi ye..dalam tibi tu die tak citer cane susahnye korang nk sarung kain , seluar, even panties pon susah bila perut dah besar. 
ini bukan keluhan. ini ialah cerita aku yang aku ingin korang tahu susah senangnya bila kita mengandung..kalau tak betul2 kuat mental and fizikal, memang tak terbawa lah rezeki Allah ni..aku pelik tengok orang2 yang buang anak ni, tak rasa ke sakitnyer  , susahnyer, peritnya time pregnant..insap aku sekejap bila kenangkan betapa kejam manusia skang...buang je tepi jalan...atas bonet kete, tepi longkang...kejam!

dalam pada aku susah2 ni aku kadang2 tegelak juga bila kenangkan, aku ni kuat juga kan...padahal sebelum ni aku memang  lembik cam sotong ah. sikit2 pening. nowadays..kuat juga aku carry baby aku ni.. ya Allah..betul2 Dia kurniakan kekuatan..mesti suami aku doakan ni betul2 ikhlas dari hati dia..kikiki..

nota soalan : ada yang tanya berat tak bawa perut time preggy ni??
jawapan aku , "tak de lah. cuma mengah je." eh. dlu pon aku tanya benda yang sama pada akak spupu aku. so bila orang tanya kat aku, padan lah muka aku. berat ke?? berat tak?? berat eh???

9 comments :

Hustler said...

Ades.... tibe2 an, aku igt kat mak aku.... adess... aku kan jahat weh.. nak tanya mak aku pasal ngandung tuh mmg tak la kan?? so biler ko dah terangkan nih, mmg terkesan jap lak... wuwuwwuwu.... nakal nyer aku!! nakal nyer aku!!

Miss Tasantek said...

moral of the story wahai hustler , kauk janganlah sampai buat mak kau duduk dan mengeluh sebegitu :) maknanya tu memang die betul2 kecik ati ok.

~najwa~ said...

rasanya 2 minggu sebelum due, kak najwa dah start solat duduk, sebab bila lepas sujud...tak boleh bangun untuk rakaat seterusnya.


~cam ni la dugaan mengandung... tabah je, hihi. usap-usap sikit perut tu, pujuk anak, jgn kacau mama byk sgt...hehe

Miss Tasantek said...

Kak najwa :) skang ni nak bangun kena bangun pelan2 takut tegolek. rasa cam pusat graviti dah tak sama je macam dulu ..heheh..
kak, insaf sangat bila rasa cam ni dugaannyer mengandung.

Puan Fady said...

alhamdulilah sha.... semoga baby and mumuy sihat...sha dahtau ke jantina baby ko ? boy @ girl ?

Anonymous said...

kak long...mcm mane rasenye ada baby dlm perot??mksud ak..rase mcm ada bende dlm perot ke...or mcm mane??klu baby gerak2 rase ape??rase geli2 ke..(bkn geli2 y jijik tu..tp geli2 mcm kne geletek 2...)ke rase mcm mane...hehehe - kak ngah -

Miss Tasantek said...

Puan Fady : thanks dear. berayelah rumah aku.cepat!

kak ngan a.k.a anon : rasa cane eh?? rasa best la..tak tau nak cakap...rasa ada benda begerak2 lah..tak tau cakap :)

Miss Tasantek said...

Puan Fady : thanks dear. berayelah rumah aku.cepat!

kak ngan a.k.a anon : rasa cane eh?? rasa best la..tak tau nak cakap...rasa ada benda begerak2 lah..tak tau cakap :)

eda_ej said...

mase pregnant harith dulu time ujung2 mmg dah tak larat nak solat bediri.. kaki dah bengkak sangat2.. mengah pon macam org lari marathon.. tp prenant kali ni cam lebih mudah dari dulu.. lain anak lain kot carenye..

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.