Wednesday, July 11, 2012

aku tak kuat.

salam readers. 
salam sayang buat sahabat ku.

kali ni aku nak meluahkan lagi beberapa coretan hati. ye coretan hati aku yang mana aku rasa dah berbakul2 kau curahkan since aku keje kat sini.

disclaimer : aku tak bercerita tentang jabatan atau tempat aku bekerja, aku bercerita atas apa yang aku nampak orang yang bekerja di sekeliling aku. jadi, setiap cerita adalah tidak sekali2 melambangkan gambaran peribadi aku terhadap agensi, jabatan aku. so baca dengan hati yang lebih terbuka. 

again and again..
aku menangis lagi.
sungguh..hati aku memang kecik. 
ada beberapa hari lalu aku tulis di wall FB tentang perasaan aku. terima kasih atas sokongan kawan2. 

aku tak tau, mungkin aku begitu mudah mengecikkan hati atau apa, aku memang sangat sentap di suatu pagi di kala aku mengukir senyuman seindah suria setelah bercuti selama 2 minggu sebab ciken poxe, ada staff yang cuma sebikkan muka dan berpaling. 

ye. aku memang sakit hati. tapi aku gagahkan juga senyuman tu. even dalam hati aku rasa sedih sentap. ahahaha..sentap lah sangat kau tasa.

aku ke kafe untuk membeli breakfast. aku dah biasa di ofis lama, aku akan breakfast sebelum pukul 8.30 dan pukul 9 tu dah paling lambat nak makan. 
pagi tu, masa aku trun beli breakfast di kafe, boss telefon meja aku nak maklumkan dia mungkin masuk lambat sebab dia tersangkut di dalam kesesakan di Akleh.
memandangkan aku tade masa tu, panggilan tu dijawab oleh seorang staff yang agak senior. bila boss aku tanya mana aku pegi? staff tu dengan yakin jawab "tak tau".
aku sentap lagi sekali.
salahke kalau kau tanya dulu dengan sesiapa ada tak nampak aku, aku rasa macam tak logik sebab meja aku dah bersepah2 dengan pen, cemin mata, ketas2 tak kanlah tak tau aku datang.. memang tak taulah nak cakap cane masa aku dapat tau akak tu bagitau boss tak tau aku ke mana.

aku rasa memang kat sini , masing2 cuba lepaskan diri sendiri je. masing2 jaga periuk sendiri, jaga diri sendiri, tak nak tolong cover orang lain, tolong jaga hati orang lain..tade... kau nak sentap kau punya pasal, memang kalau aku mati tegolek bawah meja ni, memang tade yang amik tau lah. tau lah kang laki aku amik aku nanti. sedih :(

dulu di ofis lama, ofis kami tak besar tak juga mewah, tapi kami bagai sekeluarga. kalau best ofismet aku tade, aku akan mintak tolong abang razi, atau kak cik (mereka ni pembantu dewan lain ) dan mereka tak teragak2 nak tolong aku. ajar aku. tade pon cakap "tak tau" "kau  buatlah sendiri" "cuba belajar sendiri:" 
tade...tade diorang cakap macam tu.

tempat keje, juga tempat beribadah. bukanke keje tu satu ibadah? jadi kalau kita cuma nak jaga pahala kita, tak nak tolong kautkan pahala bagi pihak kawan kita, wah...hebat betul. boleh kau mati masuk kubur sendiri???

aku tak kisah kalau kena belajar banyak mana pon benda baru, sesak2 tepu2 kepala aku pon aku masih sudi menerima teguran orang, tapi janganlah sampai semua benda yang aku buat dikategorikan " tak boleh buat mcam tu, nanti orang tau kau pandai buat keje, semua benda kau buat" 

see?? mentaliti apa ni?

kenapa takut nak belajar ?? takut orang suruh?? aku rasa kalau ada staff ofis skang ni yang masuk mahkamah, memang abislah...nak2 lagi jadi macam aku dlu setiausaha cum pembantu hakim. mesti diorang mintak elaun tanggung keje. ahahaha...
aku tak perlu pon elaun tu, aku belajar je dari abang afiq, abang razi, kak cik, pada aku, biarlah aku tau semua benda jadi senang kalau abang afiq tade, cuti ke dan sebagainya.

tapi malangnya budaya di ofis lama tak boleh aku amalkan di sini. terlalu banyak pantang larang yang menyesakkan kepala aku.

aku percaya kepada kata2 mami jila, "setiap PA tu ada kuasa menundukkan bos masing2" maksud menunddukkan tu bukanlah memberikan jampi Mak Esah ke hape, just ilmu untuk berkomunikasi dengan lebiih berkesan dengan boss masing2..

dulu aku rasa aku tak kuat untuk semua ni, tapi bila aku dah laluinya..untuk saban hari aku mengadap muka2 hipokrit kat ofis ni, aku jadi kuat dengan sendirinya. dalam masa beberapa hari je aku berjaya menahan diri dari menangiskan mata di ofis, dan aku berjaya berkata pada hati aku, kalau pasni aku menangis lagi, aku akan jadi lebih kuat dari biasa. hahahaha...

penyokong utama aku mestilah seorang lelaki kacak berperut boncit dengan seorang baby tecit suka tonggeng2 ...itulah suami dan wafiy :)
aku akan lupakan semua masalah keje aku dengan bermain dengan wafiy. aku balik keje je, masuk kete terus pangku wafiy, main2 dengan wafiy, nyanyi dan sebagainya.... aku kena kuat demi rezeki kami. biarlah Allah menduga mesti ada kemanisan di ujung kesabaran aku.

aku redha semua..

dalam aku tak kuat ni..
suami bagi aku lagu akur janji by edie & wanie, dengan lagu shaheizy Sam and Yana ;)
terus rasa ada kekuatan ajaib. 
kasih sayang yang suami bagi buat aku rasa diri aku lebih dihargai.

sayang, sayanglah juga. main-main lah juga

aku lupa nak apdet pasal suami aku dilanda kesedihan. takpe next entry :) 

eh. dah tengah hari. nak gi makan. 
nak makan kena cepat2. nanti orang kata aku ilang2 time keje pulak. 

thanks for reading dear..

love you all..da~

4 comments :

eda_ej said...

sedey bace entry ni.. rase nak nangis same..

biase kot untuk org yg baru masok keje (kire baru la kan sebab baru tuka tempat keje)



harap sha tabah.. kalo dah hari2 hadap mesti sha akan lebih kuat.. tabahkan hati dik..

Cik TTK said...

tasa, dalam situasi ni ko kena tebalkan muka..buat tak tahu je ape orang nak kata yang penting ko nak buat keje senang dan ko boleh buat kerja dengan lancar.. yang penting ko kena ingat, ko dekat tempat kerja kejap je kan life ko hidup ko nyawa ko tu yang ada dekat rumah tu..si suami buncit dan si kecik suka tonggeng2 tu..dah tengok diorang mesti hati rasa lega kan..?so, perasaan dekat opis tu ko bolayan kan jelah..

aku doakan ko kuat sya..caiyok2!!

Hustler said...

Congratz kak long, lepas nih boleh citer2 ngan aku. Ni layang aku hadap kat cini. Hehehehe... Bersyukur penah jadik ahlil MSWP. :)

~najwa~ said...

itulah, sejak sha tukar tempat kerja ni, nampak mcm tak happy dgn tempat keje baru kan (drpd FB wall post).


dah la baru je sihat kan.....


harap ibu comel ni sentiasa cekal hati,
sabar ye..

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.