Monday, July 9, 2012

kena cikenpok bukan best sangat pon adoi!

salam semua :)

alhamdulillah dapat lagi aku menikmati secawan kopi Suri panas sambil menghadap PC jabatan ni. kau?? ado?

aku baru je recover dari ciken poxe. ok2. jangan nak curios sangat aku kena bape kali seumur hidup ini, aku dah kena 2 kali ok. normal. normal.

menceritakan tentang detik2 aku diserang chicken poxe (CP) ni,
petang Sabtu ketika aku menerima kunjungan dari Mami Jila and Bonda Saza, aku dah rasa macam kepala aku berdenyut2..tapi aku abaikan. mungkin sebab aku terlalu penat. mybe.

Ahad malam Isnin tu aku dah rasa tak sedap badan...dan ketika aku selak2 baju aku kerana rasa seakan2 dedor2 nak demam, ada satu bintat berisi air di belakang badan aku, cish.
aku terus bergegas ke klinik.
klinik berhampiran ialah di Presint 15. tak berhampiran lah sangat tapi itu klinik yang selalu aku pegi.

doktor kata itu mungkin CP. mungkin. sebab dia kata aku dah kena dan kemungkinan ia adalah herpes zooster. (kayap lah) tapi bila die belek2 lagi badan aku, die tak jadi kata itu kayap dia kata itu mungkin CP.
doktor ni doktor locum. jadi die tak pernah attend aku. aku pon tak berapa biasa dengan dia nak tanya2 nak2 lagi dia chinese. pelat pula...aisey...

bersama MC 5 hari dan beberapa ubat aku balik rumah.

malam tu tetengah malam aku rasa tekak aku haus sekali, badan aku panas...
aku alihkan wafiy yang tido kat lengan aku, aku bangun minum air...
bila dah minum air aku terus ke toilet. masa aku tengok muka aku kat cermin, Ya Allah..bintat2 makin banyak..

aku dah rasa badan aku mula nak demam. lemah lain macam.
aku alihkan wafiy ke lengan suami, aku cuba tido.

aku minta tolong suami hantarkan wafiy ke rumah pengasuh sebab aku takut wafiy berjangkit dengan aku. Wafiy pula, bila tengok mama tak siap apa2 bila bangun pagi, dia mula lah tak nak ikut papa. dia merengek2 nak aku pegang... yang paling sadis, bila wafiy depangkan tangan nak aku dukung sedangkan aku tak boleh pegang dia.

Allah je tahu perasaan aku masa ni. sedih sangat.

pada yang suka cuti, seminggu tu macam heaven je kan duduk rumah. tapi tidak bagi aku.
aku tak suka pon cuti lelama. aku tak tau lah kenapa dengan aku ni.
masa aku anak dara dulu, aku memang jarang cuti :) mc pon jarang. tapi sejak aku kawin, cuti aku abis. aku kawin baru setahun, last year aku kan preggy..mabuk meh. no wonder lah cuti aku abiskan :)

bila aku tepon mak, mak kata, balik ajelah. nanti die akan masakkan untuk aku di samping dia akan tolong jagakan wafiy...
disebabkan keadaan aku yang memang azablah nak bangun pon tak boleh. baring memanjang, baiklah aku balik kampung :)

suami cuti hari Rabu and hantar aku balik ke kampung.

kat kampung mak bagi aku minum air kelapa....selepas itu...gatal sedunia badan aku. naik merah2 lagi banyak..kalau tengok muka aku time tu..takut aku. siyes aku rasa macam "ini bukan aku "

kebetulan mak bidan yang jadi kawan mak aku tu datang umah jalan2... dia nasihatkan aku mandi air rebusan daun halia, lengkuas,kunyit dengan serai + pandan :)
memang sekejap je gatal2 tu ilang....

berhari2 gak aku mandi dengan air rebusan tu. macam dalam pantang pulak :)

selesai gatal2 tu, naik pulak ulser kat mulut aku, aku kira da 17 biji ulser. kau?? satu ulser je pon dah rasa sakit, ni lagi lah 17 ... memang aku tak boleh makan. tak boleh nak kunyah. aku minum air je. dari pagi aku minum air ksong sampai malam ada lah sebotol besar.
masa ni aku rasa memang Allah menguji kesabaran aku.
lepas sakit mulut, aku sakit dada. di sepanjang esofagus aku rasa sakit . nak bernafas susah.
nak2 pulak kat kg tu malam sejuk...rumah kampung kan..
aku rasa macam nak mati semput je. hahahaha...

dah sakit2 gini, aku period pulak..
memang Allah betul2 sedang menduga aku.

malam time aku tido, aku dikuarantin, tido berjauhan dengan semua orang...bila dengar suara wafiy merengek2 aku bangun tengok je. mak aku yang uruskan wafiy. sedih aku. Wafiy depa tangan dia ingatkan aku nak amik dia...tapi aku cuma mampu tengok je. sedih. menitis2 air mata aku.

aku nak ke mana2 pon susah, orang tengok je muka aku yang berbintant2 tu orang dah menjauhkan diri. aish. rasa macam pesakit kusta pulak.

habis MC seminggu, aku ke klinik Aminuddin kat kampung aku, nak minta ubat gatal sebab aku rasa poxe tu dah mula gatal dan bila tersenggol, dia akan mengeluarkan air macam nanah..air ni yang buat jangkit kat orang. :(
masa doktor tengok poxe2 di badan aku, dia pelik kenapa dah lebih 5 hari poxe tu masih segar tak kecut2..macam aku baru kena 3 hari. dia tanya aku ada amik apa2 ke?? aku jawab, doktor kat putrajaya suruh aku makan antivirus.

doktor Aminuddin tu geleng2 kepala. dia kata, tak payah makan antivirus sepatutnya...nanti proses pengeluaran poxe tu akan terencat. dan akan menjadi lambat dan bila lambat keluar, demam pon lambat baik, poxe pon lambat kering. aiyark...mane tau. :(
doktor bagi aku lagi 5 hari untuk aku berehat dan tunggu poxe tu kering. 

aku sambung lagi cuti 5 hari. rasa bersalah juga pada akak ofis, yelah dia akan gantikan tempat aku kalau aku cuti. rasa macam menyusahkan dia pulak :( apa2 pon thanks kak Masz :) 

semalam....
7.7.2012 barulah aku balik ke rumah Putrajaya..
rindu sangat kat rumah aku :)

thanks kat suami yang sangat sabar menjaga aku untuk beberapa hari sebelum aku balik ke kampung. 

kesian tengok suami juga, tak dapat aku jaga makan pakai die. nasib baik suami pandai bawak diri sepanjang ketiadaan aku. ber'beger bakar' bersama kengkawan dan sebagainya...
alhamdulillah..cinta dia mengikat hati aku untuk percayakan dirinya :) alhamdulillah Ya Allah :) 

cuma...
aku sedikit ralat  bila kawan aku dari jauh datang aku tak dapat jumpa dia :(
jauh dia terbang ke sini...sampai tertinggal flite pon aku tk dapat juga jumpa dia.
hai lah sayang...sorry tak pat lepak dengan kau. :(

aku juga tak dapat ke pesta flora kat Presint 2. :( taun lepas aku pegi masa aku preggy 4 bulan. :) taun ni anak aku dah 6 bulan :) macam tak sangka je :)

apa2 pon thanks kepada kengkawan yang mendoakan aku cepat sembuh. aku sayang semua yang mendoakan aku. semoga kalian dilimpahkan rahmat dari Nya :)

sekian :) wassalam :)

5 comments :

mimie said...

ooo..akk kene CP masa ngandung 2bulan..elok2 arini wat scan kasi comfirm ada bby dlm perut..esok bdn dh naik bintat2 merah berair...xplak teruk mcm ko sampai demam2....Doc ckp...pape jd pasni u kene redha,,,i tanak u nyesal lau nnt bby lahir cacat or apa saja..sbb janin muda lg...dia bg ubt sapu( best..ada mint) jugak pil tuk CP tu..beso2 pil tu kaler biru....balik togak air kelapa muda....pon x kuar byk..ala2 bucuk2 mnja mcm eken geget nyamuk...pastu mula dh perut x sedap....( ada pgalaman sblom ni jd tau laaa bby xkan lama ngan mmy) so.. somi ckp...xper laaa redhakan je...nnt cuba lg....
Akhirnya..bby pon tinggalkan mmy...MC x lama 4 ari je...bdn xde kesan bintat pon....ramai yg x caya akk kene CP....hihihi....

Miss Tasantek said...

kasihan akak :(

terasa nyeri perut bila ingat baby akak tak lekat lama dengan mmy die ;(

tapi..skang..skang..

best kan preggy?? buatlah blog gak kak :)

shima said...

dah baik lom kak long??? aku dulu masa kena ciken pox pon period.... ALLAH tahu kite sdg sakit... sbnarnye memudahkan gak, sbb kena ciken pox kan pergerakkan kite cm terbata ckit..huhuhu

mimie said...

Berangan nk wat blog....tp tah bila jd kenyataan...best ooo ngandung....ni lg dh 7 blnn..men tendang2 pulak....tgok kat scan 4d..ala comey lg...baru 1.3 kg ( berat akk 60kg)...ermmm..tp sehat n sempurna...x sabo nk tggu dia kuar...

eda_ej said...

huhuhu.. pesta flora tahun lepas tgh pregnant 7 bulan.. sempat jalan kaki ke masjid besi solat zohor.. bedonyut2 kaki.. tahun ni tak pegi.. ade anak kecik ssh skit.. bf plak tu.. huhuhu..

pernah kene CP mase form 2.. mase exam pertengahan tahun.. satu paper tak sempat amek sebab dah balik kg (dulu dok asrama).. huhuhu..

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.