Friday, August 10, 2012

Ramadhan yang lalu ...


Salam readers 
Selamat menyambut puasa yang ke errr..err…21. Sorry..skang sume benda kena tengok calendar. Macam2 nak ingat ni.

Dah nak raya. Ouh. Masih takde mood raya tu.   Mana pegi tah mood raya yang berkocak2 tahun lepas …tahun ni..tak rasa nak raya pon.  Pegi Jln Tar ade lah dua kali, tapi tak teruja pon. Biasa2 je.
Tak mendapat hidayah nak berjimba sakan. Biasa2 je you ollllsssss…


Tahun lepas..time2 macam ni, aku  mengandung 5 bulan. 



Tengok. Comel kan muka orang puasa? Ahahahaha..puasa penuh beb. Segala rintangan aku hadapi dengan penuh ketabahan. Even time ni HB aku low. Dalam 10.9 je. Memang kena makan kaw2 kalau buka puasa..

tahun ni berpuasa dengan si kecik. memang tak bangunlah kan aku..

mana taknya..
aku balik keje, sampai umah je dah tinggal bape minit nak berbuka, sempat salinkan juadah, berbuka dan lepas berbuka, aku mandi, solat, (kena gilir2 sebab suami tengokkan anak) 
kalau dlu aku nak mandi pukul bape aku punya suka lah kan.skang ni aku nak mandi pon kena cepat2 nanti anak aku cari mak die tade..die membebel2 "awawawawa...emmmm....em...."  buat muka macam nak nangis..

bila suami gi terawih, tinggallah aku dengan si kecik tu, masa yang ada tu lah aku nak duduk kejap..amik nafas...tengok tv....pastu tidokan wafiy..
barulah boleh lipat kain yang sebakul2 tu. kalua tak lipat kain, aku kemas dapur, kalau takkemas dapur aku basuh kain..
see?? kerja2 ni aku kena gilir2 buat.... tak boleh buat semua satu malam. memang tak tekejar. 

kalau aku nak memasak, aku make sure semua barang2 telah aku tumbuk, blend, potong, simpan dalam peti ais. kalau nak maska baru nak buat..alamat..memang tak lah berasap dapur tu.

keadaannya macam mana eh? bizi lah..susah aku nak gitau orang yang tak kawin lagi :)

tapi..

hikmahnya..

aku mengenal erti tanggungjawab sebenar2nya.. 
kadang2 kita dengar orang cakap, tanggungjawab. tapi tau ke kita apa yang kita maksudkan dengan kata2 tu kan? ahahaha...

seronok lah bila bangun pagi..wafiy pon bangun. first keluar dari mulut dia mesti "emmmm....wa...emm..wa.." raya kali ni aku lebihkan wafiy. apa2 pon wafiy dlu..aku malas nak fikir2...tentang aku. aku cantik ke tak ke, kalau pada dasarnya cantik, memang sangkut kain buruk pon cantik :P 

dengan perut boncitnya..tu..
wafiy memang comel. bayi lelaki yang paling comel setakat umur aku 24 tahun ialah wafiy. ahaha.puji anak sendiri. yelah..mak kan. kalau tak puji anak, sape nak puji ..

kalau dlu..aku mengandung..aku berdoa dia sihat setiap masa...
aku tak miss baca Quran sepanjang Ramadhan untuk memastikan wafiy lahir menjadi anak soleh. 
alhamdulillah...setakat ini, aku menjadi mak wafiy, sekali pun wafiy tak penah menyusahkan aku. tak penah buat aku tak tido malam, tak penah buat aku tak boleh nak keje...syukur sangat..

aku kalau ingat masa nak bersalin dulu kemain susah aku nak lahirkan wafiy, macam2 dugaan aku...tapi bila lahir dia senang nak jaga..aku rasa bersyukur sangat...

buat wafiy kesayangan mama..
mama doakan wafiy menjadi anak soleh. menjadi imam yang boleh membimbing anak2 buahnya. mama sayang wafiy dunia akhirat. kalau mama punya peluang memilih waktu mana yang paling indah sepanjang hidup mama, pasti mama akan pilih, waktu mama mengandung, melahirkan dan membesarkan kamu sayang..

tiada tara nya kasih sayang mama kepada kamu. kalau mungkin selepas ini kamu berkongsi kasih dengan adik2 kamu, mama takkan mengabaikan kamu sayang. ini janji mama. mama akan menyayangi dan mengasihi kamu, anak yang mama kandung 10 bulan lamanya...

sayang mama yang comel,
biarpun mama tak punya harta , mama punya harta akhirat yang sangat bernilai. bantulah mama untuk hidup tenang di sana. doakanlah mama...

aku pernah terfikir, andai aku betul2 tiada, mampu kah suami mengambil alih tugas aku? dan bila aku fikir2kan , ia membuat aku kuat untuk teruskan kehidupan aku hanya kerana aku mahu memastikan anak aku...membesar di hadapan aku.

ini lah jiwa keibuan yang ada dalam diri aku skang. 

kalian?

2 comments :

Pupel Liyana said...

den belum ada anak tapi den doakan yang terbaik untuk semua yang dah bergelar ibu. semoga dapat menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan sebaiknye. amin

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

alala...tomeynye ko time preggy, ptut wafiy pn tomey..bley tahan besar gak perut ko ye tasya..hehe...

HB aku turun teruk tasya...9.3..xtw dh nk buat ape..doktor smpi tukar ubat aku nk bg hb aku naik..huhu

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.