Wednesday, September 19, 2012

mama kata saya hero

assalamualaikum..

hye! 


nama saya Amsyar Wafiy. boleh panggil saya Wafiy..kalau nak nampak klasik el ustaz2..boleh panggil Amsyar. sekarang saya sudah 8 bulan. sebenarnya saya tak tahu 8 bulan tu apa, tapi yang pasti setiap kali orang menyapa saya di dalam lif, di lobby rumah dan di mana2 jua, mama akan cakap saya sudah 8 bulan..  bulan tu apa? 

saya anak papa yang kacak dan mama yang errr...err...mama selalu kata die cantik. 
ok. cantik.

jangan bagitau mama, die memang cantik cuma kadang2 dia suka membebel..
pot pet pot pet.


aisey..pic ni time saya tido pulak. cantik tak mama saya??

mula2 saya buka mata , saya rasa dunia saya terang...saya dengar ramai orang ucap "alhamdulillah".  Saya menangis...menangis kerana saya merasa asing dengan dunia saya ketika itu. saya rasa sejuk dan badan saya menggigil..

saya dengar suara papa. ye. saya cam suara tu. itu suara papa..suara papa yang selalu bercakap2 dengan saya ketika saya masih lagi di dalam kandungan mama. 
saya dengar papa sebut "allahukabar allahuakbar..."  masa tu jugalah pertama kali saya melihat wajah papa. Papa saya kacak. macam Karl Shafek.


ini saya selepas 3 jam kelahiran. lahir2 sudah kacak . kan?

bila bangun pagi..orang pertama yang saya akan cari..mama. mama adalah super duper woman yang sangat baik hati. celik mata je, sudah ada susu di sebelah saya. sambil minum susu, saya akan perhatikan mama dan papa....

bila mama masuk toilet...
papa salinkan pampes saya :) 
bila mama dah sudah mandi..
papa pulak masuk toilet mandi.

mama bersiap, papa solat.
papa bersiap mama solat.
mama packing susu 
papa salinkan baju 

hari masih gelap setiap kali kami sekeluarga keluar dari rumah...
mama kata.."biar susah sekarang..senang kemudian.."

sebelum mama keluar kereta , mama akan pesan "sayang jangan nakal, jangan nangis kat rumah orang " 
mama mesti cium saya banyak2 kali. saya akan merengek sebab saya tak mahu mama pegi keje. tak mahu..

lepas hantar mama..papa akan bawa saya ke ofis papa..papa punch dan barulah papa hantar ke rumah Mama Ina. kat rumah Mama Ina ada kawan2..hari2 diorang akan picit2 pipi saya. sakitlah. tapi..mama kata..jangan sombong...senyum je. dan itulah sebabnya bila orang picit2 pipi saya..saya akan senyumm...

pukul 5.30 mesti papa datang amik saya...lepas amik saya barulah kami amik mama. kesian mama...selalu tunggu kat gate ofis sorang2.. semua orang dah balik.

tapi..mama tak penah masam muka. masuk saja kereta, dia akan pangku saya..dan kami akan belajar menyanyi...mama ajar cakap "mama, papa" tapi..selalu saya akan sebut... "emmmaaa..emma...papu papu papu.." hampir sama kan. 
mama cakap, takpe..nnti kita belajar lagi.

balik rumah hari pon sudah gelap..

sampai saja rumah, mama akan baringkan saya depan TV..mama akan tuang toys disekeliling saya.. mama akan tinggalkan saya solat maghrib dan masak.
lepas solat maghrib papa akan teman saya tengok tv atau main toys sambil lipat kain... 

lepas masak mama suapkan saya makan...kalau nasib mama tak begitu baik, masa makan tu saya akan uk2..ahahaha....

lepas makan, mama akan buatkan susu dan minta saya tido. untuk bersedia esok dan mengulangi rutin harian seperti biasa...

saya tak tahu bila mama mandi, bila mama makan..
mama sentiasa ada ketika saya memerlukan..
papa juga...
bila papa makan, bila papa mandi..
saya tak tahu..yang saya tahu..mereka sentiasa ada di sisi saya..

ujung minggu kami akan jalan2.... 
mama tak penah berhenti bercerita..mama selalu cakap..
saya kacak. ouh..saya kacak macam papa juga. 

saya suka jalan2 ;)


saya sayang mama dan papa..saya harap mama akan sentiasa ada di sisi saya..begitu juga papa...berbanding mama..papa jauh lebih coOl..
tade marah2... 

ni masa pegi wedding auntie wanie & uncel salleh :)


mama kata, kalau ada rezeki lebih..mama nak bawak saya naik aeroplane. erm... saya doakan mama dapat menunaikan impian dia tu. apa bentuk aeroplane tu tak penting..yang penting mama dan papa sentiasa di sisi saya. saya sayang mama dan papa :) 



 mama kata...anak auntie Seha cantik. nama die Amanda. errrr... :)

11 comments :

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

ala tomeynye klo wafiy mmg ckp cmtu..

tasya, anto ank kt mane?

aBoi said...

ahahaha... best..
paling best tang amanda tu.. ehem ehem.. =P

Hustler said...

Hoyooooooo.... udah ada besan ko kak long???

Miss Tasantek said...

timah :) aku antar anak kat KL..aku bawak ke sini sebab..aku tak nak jauh dengan anak aku. taun depan aku masukkan taska kat dlm wisma ni.

aboi :) ahahaha..amanda cantik. macam mak bapak dia..

Hustler :) tak confirm lagi. tengok wafiy nak yang macam mana..kalau aku ..ok je ..amanda tu cantik :)
untunglah wafiy mak mertua die pandai masak :)

Hustler said...

Hahahahahaha... Pipol.. Pipol... berdaya penarik tol ini budak.. ngeee :)

wanna binik pak aji said...

aku suka part anak seha tue, kecik dah di ajar mengorat orang lawa je, hahaha.

aku rindu kat wafiy lah, nak p selalu rumah, aku segan,

Miss Tasantek said...

wana bini pak aji :) ahahahahaha....kalau kau dapat proceed baby girl ... posibilities untuk wafiy ngurat anak kau memang tinggi :)

NUR FASEHA BINTI IBRAHIM said...

OOOO kecik2 dah pandai eh!!!!!!!!

LiaNa YuSoF said...

baca entry ni sambil dengar lagu background ko ni tasa leh wat aku nangis.. T_T apa2 pon wafiy mmg baby paling kacak sedunia.. hehehe.. kirim peluk cium kat wafiy ea...

tat!n said...

wafiy tembam nak gomollllllllll!!! :p

Miss Tasantek said...

jangan gomol nanti wafiy cubit. ahahaha..

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.