Monday, September 3, 2012

hero mama kini kacak bergaya sudah 8 bulan.

Assalamualaikum ...

salam 1 Malaysia. *intonasi suara atok ajib kat pehimpunan merdeka*

pejam...celik...pejam...celik...kelip2 ....dah masuk 8 bulan dah hero kesayangan aku tu. ye. hero lah kan..sebab papa die super hero. :) 

rasa macam baru semalam je aku tekedek2 jalan kaki ke labour room sengih2 bawak buku merah bagitau nak bersalin sebab dah lama sangat mengandung..
hari ni genap usianya 8 bulan...

ye hari ni 3.9.2012 Amsyar Wafiy Azmee *kedengaran macam player bola* genap 8 bulan.

mengikut perkiraaan aku lah kan..kalau 8 bulan ni wafiy sepatutnya sudah merangkak..namun..dia masih lagi berenang2...tak merangkak lagi..
wafiy sudah meniarap dan berpusing2 je. move foward ke reverse ke belum lagi. 

aku risau juga.. . berbanding kawan2 seusia dia macam die sedikit ketinggalan lah. but its ok..aku tak kan putus asa pantau perkembangan dia..
some people kata, baby ni berbeza2 perkembangan dia base on rangsangan yang die terima. so kalau nak anak bijak dan pandai kena rajin bagi rangsangan. 
aku bukan kata memberi rangsangan, terangsang pon ada juga. ahahaha..

setakat ini wafiy pandai meniarap, berpusing2, capai mainan masuk mulut..makan dengan penuh lahap....menjerit - jerit macam kena rasuk..
ape lagi eh, banyak. tak tertulis. tapi..sekurang2nya wafiy memang tade sakit setakat ni. demam tade...cuma selsema sebab papa die selsema. papa memang selalu pembawa virus selsema.

beberapa hari sebelum raya ari tu aku ada sorting baju2 wafiy..mana yang dah tak muat tu aku nak masuk plastik and simpan. mane tau wafiy ada adik kan..boleh pakai. ehem. (kecewa sebab tak jadi)

aku sort2..tengok2 dah tinggal sikit je baju yang wafiy muat. tu pon kalau rolling seminggu ok lah..dua minggu memang tak cukup. so next month gaji nak bli baju wafiy.kesian dia..
wafiy tak pakai baju  mahal2..bukan tak nak tapi maknyer tak mampu lagi. setakat baju pasar lambak tu banyak lah ;)

mahal ke murah ke yang penting wafiy sihat. syukur alhamdulillah. :)

wafiy suka makan angin. itu yang aku sure. 
kalau nak gi jalan je, wafiy akan ketawa tebahak2..nampak je mama pakai tudung die ingat nak keluar. 
nak2 lagi soping mall. memang laju die ketawa. ah..jangan lah tanya prangai sapa..ini sudah terang lagi bersuluh..perangai aku.

wafiy manja dengan papa...die sangat manja dgn super hero aku. kalau papa lalu sebelah tak pandang die..menjerit2 macam kesurupan setan. *rasuk*

31 Ogos ari tu, pagi2 papa kena pegi dataran. dalam keterpaksaan papa kena bangun awal pagi dan ke dataran merdeka...bila bangun tido, wafiy tengok papa die tade..die mula lah mrengek2..pusing kiri salah..pusing kanan salah....

masa papa balik, dalam pukul 11 cam tu, wafiy tido dalam buai...memang lena abis....tapi bila dengar suara papa dia tanya aku " lama dah tido ma?"
alih2 die bukak mata, buang bantal, buang mainan dalam buai, sengih2 angkat tangan ...suruh papa amik. 
papa saja tak mau amik, buat2 tak perasan die bangun..eeeehhhhh...die menjerit2 pulak. 

dari tadi kat umah dengan aku, tade pon eksaited macam tu, tapi...bila papa balik..macam dapat apa je wafiy...

tanda2 wafiy manja ke arah papa die memang ketara ..tapi aku tak kecik ati pon...even aku yang mengandungkan dia 10 bulan. wafiy behave kalau dengan papa..berbeza kalau dgn aku..bila aku dukung..die sibuk nak melibas muka aku, nak korek idung aku, mulut aku.....kalau dengan papa, die elok je...diam je kena dukung.... papa kata duk diam2 die ok je. kalau aku yang suruh die duduk diam2....aku yang kena lepuk. tangan wafiy sangat laju. bahaya kalau dibiarkan...ahaha..takut die sepuk ntah apa2....pastu masuk mulut..

wafiy tak takut dengan orang. tu yang aku suka ;) die ok je sapa2 amik dia.. jadi senang aku nak melantak bila aku gi kenduri kawin ke, open house ke kan. ahahaha...
die cam orang yang die slalu jumpa such as mawi..kak ngah..asral...tapi atok dgn nenek die lambat sikit nak cam. die akan tenung muka oran gtu..lama..barulah die senyum. tu pon jap je nanti die merengek2 nak dgn aku. itu je sumpahan ajaib bila dengan atok and nenek dia. ahahaha...
dua2 nenek and atok die macam tu. tapi tak lama..jap je. dalam setengah jam tu die dah ok, nanti die ketawa2 ok lah tu :) 



ni makan snogurt kat kedai lyn ;) memang ohsem. aku makan die makan juga...pastu meleleh ingus. sesema. tapi wafiy kuat. ok je setakat ni makan snogurt :) 


see?? wafiy behave....even papa die gasak bercerita dengan orang ke ape ke..die duduk je kat sofa die tu. 




tanda2 dah ada dah. dah ada tanda nak jadi superhero cerita boboiboy masuk kampung jual coklat. ahahaha...ni keje si Kak Ngah dengan Asral. wafiy pon cam suka je dunia die jadi itam kejap. ahahahaha..

Alhamdulillah aku ucapkan atas nikmat yang Allah bagi. bukan senang aku nak mengecap nikmat skarang. kalau aku ingat2 sakit aku tu..boleh kecut perut aku nak mengandung lagi. tapi bila keluar2 sihat dan setakat ni wafiy tade apa2 masalah..aku memang betul2 bersyukur. bila rasa nak marah dengan wafiy..aku cepat2 ingat...bukan senang nak dapat dia..mesti aku cool balik.

suami tak bagi aku marah2 anak. die takk dibesarkan dengan bebelan and herdikan..tapi penuh dengan lemah lembut. suami duduk dengan nenek dia, jadi dia menjadi anak kecik dalam rumah yang tade adik, tade abang..so die memang lemah lembut dlaam hal2 macam ni. berbeza dengan aku ...yang memang super ohsem nakalnya...degilnya...
so skang bila aku men"tua" kan diri aku dengan bebelan, suka komplen, cerewet dan sangat tak suka tempat bersepah itu bukan kerana orang lain. itu kerana mak aku lah. ahahaha..ok sori mak. nanti adik belikan slipar ade klip2 lagi :) 

k nak kemas workstation. nak pindah hopis. bye ;)
wassalam :)

9 comments :

mamabetty! said...

uiiii semangat nyer ank ko tasa..bulat..comel giler..geram nengok..mak nyer kecik jer..hihihi..
Selamat Hari Raya Tasa! =)

Lovely Fieyza said...

tembamnya anak kau.. tahniah3..

Hustler said...

Hahahahahaha... jgn la risau kak long, adik aku yang tak makan nasik tuh, Bam, setahun betul, baru dia boleh duduk, lau tak, dia baring jek. mengiring tak, mengkurep pon tak, elok jek beso... lagi beso n tinggi dari aku barang kali, hahaha... pandai pon ye. ngeee... Don wory okeh?

sue. said...

comelnye si hero ni....im so happy for u my dear!

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

alala tomeynye anak ko tasya..kus semangat..mak nye keciknye...hehe

eda_ej said...

huhuhu.. same la hasnaa pon 8 bulan belom merangkak.. tp dah pegang dinding.. hahha.. cam ne tu..

Anonymous said...

gambo y pkai cermin mate tu kali kedua dia pkai..sbb tu senyum je kt gambo..hahaha..mase pertama kali dia terkejut..nk bukak..kali kedua pkai rilex je dia..di dia tgh garu leher sbb gatal kot kt leher dia..hehehe..cute..rindu giler kt wafiy..huhuhu.. -kak ngah-

Miss Tasantek said...

mama betty! : meh le datang umah tengok live :)

Lovely Fieyza : jenjalan lah putrajaya ziarah kengkawan di sini :)
no contact please..aku dah jatuh hati nak gi JB je manjang ni :)


Hustler :) aku harap die akan pandai2 macam adik2 kau. pandai mengurat macam kau tu aku tak ajar. tapi kalau die pandai rezekilah :)

sue. :) hehehehe...sue datanglah umah jalan2.. :) nak datang umah sue malu :)

Mrs mamiko aburakoji :) kau pon..insyaallah..amalkan surah yusof :)
aku tak sabar tunggu..kau punya turn.

Miss Tasantek said...

kak Eda_ej :) hasnaa tiarap pandai move foward kan? wafiy just pusing2 macam orang buat breakdance je. risau. :(

kak ngah :) buatlah blog. ahahahahaha....thanks tau amikkan pic :)

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.