Thursday, October 6, 2011

nggawe epok2 ..

assalamualaikum.
tajuk entry dalam bahasa jawa , jadi pada yang memang berdarah keturunan jawa atau yang paling tepat yang berketurunan jawa mesti tau epok2 itu apa.
kalau kau jawa tapi tak pandai cakap jawa, tu bukan salah genetik kau. tu salah kau sebab tak mahu belajar :) hehehehe....
epok2 ni adalah karipap. bagi yang duduk Johor jarang kami panggil karipap. selalunya memang panggil epok2..
kan bunyinye merdu gitu seolah2 menepok2 bontot budak kecik untuk tido :) 

Isnin yang lalu, aku kemas2 dapur, aku tengok kentang aku ada 6 biji gedi2 (gedi=besar) dah tumbuh tunas. kasihan melihatkan kentang tu parking je kat raga mengkuang tu tade fungsi. aku pon fikir2 aku nak buat epok2lah..dari terbiar je baik aku buat sesuatu.  niat asal aku beli kentang tu sebab aku nak buat sambal goreng nasi ambeng 2 minggu lepas..tapi kan embah aku meninggal. so balik kampung dalam keadaan rushing sehingga terbengkalai semua projek aku.

hari Selasa, aku balik keje, macam biasa aku akan call penasihat aku kat kampung, macik kesayangan aku yang selalu ajar aku masak, hehehehe...die bagi direction cane nak buat. cukup bagi aku bahan2nye saje, sebab proses semua aku dah boleh agak lah kan. ala..masak ni basic die same je. yg penting bahan2 die.  
balik je rumah kupas2 kentang , potong2 jadi kiub kecik2 dan ...rendam dalam air :)
sementara aku menyiapkan ramuan2nya..aku gode2 kat dalam peti ais ada daging ayam blend masa aku buat begedil untuk makan soto time raya ari tu...ia boleh dimanfaatkan lagi memandangkan rupa dan bau masih boleh diterima pakai :) 

dalam aku sebok2 ni..suami aku pon sebok nak tolong2. die memang febret makan epok2. kalau duk depan tibi sambil tengok CSI die boleh abiskan beketul2 epok2..(ni die yang cakaplah) 
aku bagi tugasan paling senang, uli tepung buat kulit.
gigihlah suami uli tepung dengan majerin daisy aku yang dah berkurun lama kat dalam esbok tu. eh, majerin tu tahan lama tau. bau die wangi lagi :) 
uli punya uli ....sampailah sebati..then die buat bulat kecik2 susun dalam dulang air aku. kalau kat kampung aku mak aku pakai dulang seng je (seng = besi) 

masak inti epok2 ni senang je, bagi akulah..sebab bahan2 die memang sedia ada kat umah aku. takperlu panjat bukit ke redah longkang ke..tak perlu..bawang merah, putih, halia sikit (optional) ikan bilis, lada kecik, kari and ketang . itu je..tade lah susah kan..masak2 sampai kentang tu lembut.

lu nak makan lu buat :)
sebabkan  perut dah makin besar, jadi bila duduk bersila tu rasa tumit dah tekena perut kan...lama2 kaki cramp lak duduk bersila . so suami take over keje2 membuat epok2...mula2 aku gentel..tapi lama2 aku dah tak tahan sakit pinggang, aku guna jugalah cetak tu....(ilmu turun temurun tau gentel epok2 ni..)

ni yang aku gentel. ada banyak tapi aku dah bedal sambil tunggu suami siapkan yang lain :)
sementara nak tunggu yang lain siap, aku makanlah karipap yang dah digoreng. suami gigih abiskan keja2 membuat epok2 ni..sampai ke gumpalan tepong terakhir, dia pakai cetak yang kecik tu. cetak epok2 udang tu..punyalah tak nak membazir kan :)
alhamdulillah..adalah dalam 40 ketul aku dapat. dengan 6 biji kentang, sengah kilo tepung gandum . kalau sekilo dapat 80 kot, kalau aku kedekut skit, bagi inti kurang, dapatlah 100 biji sekilo tepung :) hehehe...

ok. dah abis dah epok2 ni. aku and suami je makan. aku pelawa dak mawi, haram..tak sampai umah aku pon. jadinye..ke perut kamilah ianya berlabuh. nak bagi midah, tapi masa aku siapkan ni dah pukul 9 lebih..aku tau mid dah tido :) hehehe...

epok2 ini sangat enak!

6 comments :

Pupel Liyana said...

Kalau size aku jual sekilo dapat 70-75 biji je. gud job! heheh tu la rindu nak sebut epok2 bagus laki kau. laki aku part last2 ni dye dah tidur dulu hehe. kitaorg selalu tamat waktu kerja pukul 3 pagi :)

Miss Tasantek said...

wah....tokeh epok2 komen siot..ini yang bangga tahap nak geguling keseronotkan..

Cik MeRaH JamBu said...

mas nanti ko post sebungkus free utk aku...aku nk mai sana..keh3 kak long nanti aku datang sana sile buatkan aku epok2 yo...wink3

Miss Tasantek said...

shima :) boleh.tapi..kau tolong cetak ah.aku buatkan inti eh.hahaha...kau datang hari sabtu ke ahad ni??

Cik MeRaH JamBu said...

tgu....hahha aku datang menginap sekali... kate nk g men2 air kat tamn rekreasi...hahahaa aku tunggu tu..keh3

Puan Fady said...

weh...nak epok2... ni nak epok acik imah wat x?

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.