Thursday, November 3, 2011

baby saya....

assalamualaikum ...
hari ni aku akan ceritakan tentang kerisauan dan kebimbangan yang aku lalui minggu lepas. 
seperti di entry lepas aku , aku berjanji menceritakan tentang baby aku yang ada masalah :( 

hari Rabu lepas aku gi KKIA untuk appointment biasa ,  tade cek bP sebab 2 minggu lepasnya aku dah buat semua tu, aku datang2 letak kad dalam bakul merah tu terus misi suruh aku gi kencing je. lepas kencing aku tunggu no aku kena panggil lah kan..dari kul 2 lebih till kul 4 baru aku dapat masuk jumpa misi. ramai orang mengandung skang ni. musim mengawan ke hape tah kat Putrajaya tu..abis semua tebojol je..

aku nak amik pic buku rekod aku tapi tade medium nak aku sampaikan ke PC ini utk di aplod. hp ayam  aku yang aku selalu guna buat aplod tu suami aku guna, sebab...iphone die tu poblem ah. letih aku nak jelaskan. yg penting, itu memang command problem for iphone. cish.

masa tengah cek perut aku, misi tekan2 nak cam kedudukan baby, mula2 die kata kepala anak dah masuk kat laluan dia, means die di bawah dan kaki die di atas. macam baby dah cukup bulan tu..
tapi bila die letak doppler tu tak dengar jantung baby..die dah buat muke tak best (tak tau nak describe)..

"mana pulok jantung baby neh , " 

aku lagilah panik..jangan lah nak cakap anak aku jadi apa2 kan..then die galih2kan doppler tu..
die tekan2 lagi perut aku..

tekan punya tekan, tolak punya tolak, die cekut satu benda 

" ini kepala dia" 

ouh..lega aku..
die letakkan doppler kat area tu then dapat dengar heartbeat baby 144 kelajuan dia. misi kata normal. tapi...

" anak awak ni breech ni. sebab kepala dia kat belah kiri perut awak, then punggung iye kat kanan. die ni telangkup ni" 

aku diam je. tapi dalam hati aku tuhan je tau.cam nak gugur air mata aku.  aku tak cakap pape pon aku diam je. aku ni jenis kalau tekejut ke, tersentap ke, aku terdiam. take time aku nak bersuara semula. aku baru je tesentap hati dengan situasi first tadi, ni die cakap anak aku breech pulak. aku tak salahkan misi tu. die buat keje dia, aku yakin dia pon tak berniat nak takutkan aku kan...

bila misi lagi sorang tengah cek patient lain die dengar sal breech tu ,

misi 2 : kenapa nye?

misi 1 : baby iye breech. melintang. muko kiri, punggong kanan

misi 2 : bape minggu doh?

misi 1 : 31 minggu. 

misi 2 : ouh..baru 31 minggu tak po lagi. nanti maghi cek lagi 34 - 36 minggu tengok masih breech lagi dok.

walaupun misi kedua tu cuba nak tenangkan aku, tapi aku tetap resah. aku buat muka coOl je,senyum2...cam tade pape..tapi..Allah je yang tau cane perasaan aku. breech ni tade masalah nak besalin, tapi aku kena C-sec, aku tak mahu....aku tak mahu..aku nak deliver normal.....

aku tanya misi tak nak bagi aku jumpa doktor ke, scan ke tengok betul2 ke baby ni melintang, tapi misi kata tak payah. so aku balik je la. keluar dari bilik misi tu aku masih boleh tersenyum dengan suami. macam biasa suami tanya ada apa2 complication ke ape2 masalah ke, wat so everlah..aku rasa pertanyaan die tu melalui gegendang aku sekali lalu je. aku senyum lagi...tapi aku tak cakap apa2..
dah sampai rumah, baru aku cakap..
suami aku itu jam juga nak bawak aku gi private kinik aku every month tu. die nak tengok betul ke baby aku breech. die dah resah. aku cuba tenangkan die, even aku sendiri tak tenang.

perasaan ibu mengandung ini terlalu halus dan sensitif. kau salah cakap ke, kau salah tegur ke, kau salah sikit je memang bisa menyinggung perasaan aku..sangat sensitif ok. jadi pada sesiapa yang ada kakak, adik , yang preggy jagalah hatinya ok. jangan disakiti even dengan memek muka...

aku minta suami bersabar dan aku suruh dia tunggu hari Sabtu utk appointment dengan klinik private, 
on Saturday itu, aku pegi ke klinik Dr. Kevin, macam biasa..doktor tanya keadaan aku sihat ke tidak, makan cukup tak, cek darah, tekanan darah aku rendah sikit dari selalu, then scan baby...
baby tak breech lagi. die berada di kedudukan yang betul. kepala kat bawah dan kaki di atas.
ahaha..lega..lega..lega..suami pon tersenyum lega.

Dr. Kevin ialah seorang pakar O&G lulusan UM dan  berpengalaman dalam bidang ni hampir 10 tahun, dia baru kahwin, die sangat baik dan memahami. dia suka ikan. abis bilik die bau ikan sebab dalam bilik tempat aku di cek tu ada akuarium besar yang dalamnyer ada macam2 ikan. dalam bilik scan yang gelap gelita tu pon boleh ada akuarium. mana2 pegi kat dalam klinik tu ada je ikan. doktor banyak bagi support kat aku. 

sekali lagi baby syg ni tak mahu tunjuk muka die. die bagi tengok kejap je lepas tu die tutup muka dia and kepala die dipusingkan sampai die mengadap tulang pelvik aku. memang tak nampak lah sebab die dah pusing belakang. tunjuk bontot je. aisey..ini perangai sape lah die ikt ni...*buat2 tak tau*
even sekejap, dapat tengok dia, Dr kata muka baby macam bapak die, bibir sedikit tebal, tembam dan berat sudah 1.5kg sekarang :) patotlah bila dia mengeras aku rasa cam nk kejongor, ( tegolek) rupanya die makin berat dah skang..aku pon rasa berat je nak hangkut perut ni. nak bangun dari duduk pon kena paut kiri kanan :) hahaha...

ada yang tak best! aku kena buat MGTT untuk next appointment dengan Dr. Kevin. tulah..sape suruh mentekedarah yogourt before check up, kan dah trace gula dalam urine. abis aku kena buat MGTT sebab Dr Kevin kata dah dua kali die trace aku punya gula tinggi sikit dari biasa..kesal.kesal.kesal.
aku pesan kat doktor, air gula tu letak perwarna  . bagi ada kale2..barulah feel nak minum. kah kah kah..doktor senyum je..geleng2 kepala.

balik dari klinik, untuk proses recover diri aku , aku pegi Jusco IOI Puchong, pegi Daiso ...ahahah...gigih mencari kedai ni sebab CPB kata kedai ni semua harga barangnyer cuma RM5. cuma RM5 ok. beli apa pon RM5. aku dapatlah rembat macam2 kat sini. yang comel2 ...stokin untuk berpantang and many more :) best giler..

ok dah abis citer sal baby aku. aku harap sangat baby aku selamat dilahirkan. aku skang ni pasrah je care mana die nak keluar, kalau terpaksa aku korbankan nyawa pon aku sanggup..demi seorang umat Islam yang akan lahir meneruskan kehidupan dan generasi aku :) 

ok. kak safiza datang antar barang Cosway. jumpa lagi next entry :)

8 comments :

sue. said...

xsabar nak ada baby jugaaaaaaaaaaaaaaa

Puan Fady said...

risau aku sha... pe2 pon byk2 kan bersabar ey...

Hustler said...

Misi klate ko???

Miss Tasantek said...

sue. : heheh...best sue :) nak2 lagi kalau die tendang2..heaven semacam..

Puan Fady : ouh...sangat risau sebelum ni. skang dah ok dah :)

hustler : ye :) semua misi yang cek aku keramaiannyer misi dari Pantai Timur :) hehehe..

syafiqakarim said...

misi mmg byk kelate kan -.-
kalau 31 week xpe lagi kak.baby nak juga pusing pusing.hihi.
better pegi kkia je kot.privte2 ni tolak tepi dulu lah :)

harapnya xde apa complication.akak tu jaga makan minum.xpyh nak manis sgt.kang bby besar sgt mau?
iqa doa semua dlm baik2 je.ah,nanti bsalin mana?hosp putrajaya?hihih :p

eda_ej said...

alhamdulillah baby dah ok.. jage kesihatan ye sha.. tak lame je lagi kuar la baby tu.. hehehe..

~najwa~ said...

jgn risau byk sgt ;)))


insyaallah, baby akan turn nanti. kita bagu dia masa sampai 36weeks eh. kalau tak, nanti kita babab punggung dia..hehehe

Miss Tasantek said...

Syafiqakarim : ahahah...ramai misi comei2 dari kelantan kat Putrajaya ni..:) thanks dear :)

kak eda_ej : takut ah kak :( takut nak bersalin.

kak najwa : ari tu dah nak temesej akak,tapi padam balik. rasa cam segan plak nak tanya..kah kah kah...

 
This Template Was Made & Design With Love By AisyaDoodles . All Right Reserved To Me.